Granice - nie rozumiem, ktoś rozwiąże i wyjaśni rozwiązanie?
fisio: | | 3 | |
mnie tu wychodzi uparcie zero, podczas gdy wynik powinien być |
| . |
| | 2 | |
Nie wiem skąd się to bierze, ale nie ukrywam, nie ogarniam zbyt granic, dopiero zaczynam się
ich uuczyć, dlatego chce dobrze zrozumieć te przykłady.
(6) limn→∞ √n2 + 3n−n =
Moje błędne rozwiązanie ( jeśli komuś potrzebne, może dzięki temu powie mi co robię źle ) :
| | 3 | |
limn→∞ √n2(1+ |
| −n = limn→∞ n√1+3n −n = limn→∞ n(√1+3n − |
| | n | |
1) =
[
3n dąży do zera ]
= n (
√1 − 1 ) = n * 0 = 0
(7) limn→∞ 4n−√16n2+6n−5 =
Moje błędne rozwiąznanie ( jeśli komuś potrzebne) :
4n−
√16n2+6n−5 = 4n −
√n2(16+6n+5n2 = 4n − n
√(16+6n+5n2=
n(4 −
√(16+6n+5n2 ) =
[
6n dąży do zera,
5n2 dąży do zera ]
= n (4 −
√16 ) = n (4−4) = 0
(11) limn→∞ 3√n3 + 2n − n =
Moje błędne rozwiązanie ( jeśli komuś potrzebne) :
3√n3(1−2n2) − n =
3√n3 3√1−2n2 − n = n
3√1−2n2 − n =
n (
3√1−2n2 − 1 ) = n (
√1 −1 ) = n * 0 = 0