Rozloz wielomiany na czynniki liniowe lub kwadratowe nierozkladalne
Korsyka: a) x4 +8 x2 −9
b) x4 +1
W pierwszym postawiłam za x2=t tylko nie pamiętam jak to dalej się rozkłada
A w b nie wiem jak i czy można to dalej rozłożyć proszę o pomoc pilne.
13 sty 07:48
Jerzy:
a) t2 + 8t − 9 = 0 ... i liczysz wyróżnik
b) x4 + 1 = (x2 + 1)2 − 2x2 = (x + 1)2 − (√2x)2 = ( x2 + x√2 + 1)(x2 −x√2 + 1)
13 sty 07:58
Korsyka: Ale mi właśnie o te wyróżnikiem chodzi wyszło mi t1=−9vt2=1
Czyli zakładam, że x
2=−9 jest sprzeczne a w drugimt=1 v t=−1 i jak to zapisać bo mieliśmy
rozłożyć a nie znaleźć pierwiastki, a nie pamiętam jak to dalej się zapisuje
13 sty 08:17
Jerzy:
= (t − 1)(t + 9) = (x2 − 1)(x2 + 9) = (x + 1)(x − 1)(x2 + 9)
13 sty 08:19
Korsyka: x3+6x −7=0 ?
13 sty 08:21
Korsyka: Jeszcze jedno znajdź rozwiązania chciałam to ze schematu hornera zrobić ale coś ty nie gra...
13 sty 08:22
Korsyka: A faktycznie z tym t tak ssie robiło dzięki
13 sty 08:23
Jerzy:
jeden pierwiastek to: x = 1 .. teraz podziel przez dwumian: x − 1
13 sty 08:26