Oblicz pole trapezu
rojo: W trapez równoramienny ABCD, w którym AB || CD, wpisano okrąg o środku S. Odległość
punktu S od końców dłuższej podstawy AB jest równa 10, a cosinus kąta ostrego tego trapezu jest
równy35 . Oblicz pole tego trapezu.
13 sty 01:56
Qulka: =100
13 sty 02:01
rojo: Z czego skorzystałaś?
13 sty 02:07
Qulka:

opisany więc 10x=3x+3x+2x+2x
pitagoras x
2=5
Pole = 5x•4x = 100
13 sty 02:09
rojo: Rozumiem, dzięki
13 sty 02:16
Kacper:
Proszę o brak komentarzy.
13 sty 07:55
Ania: skąd wiemy, że górna podstawa to 2x?
13 sty 19:28
Kacper:
Z warunku opisania czworokąta na okręgu.
13 sty 19:38
2zmatmy: Qulka, czy mogłabyś wytłumaczyć zadanie krok po kroku?
Proszę
13 sty 21:12
2zmatmy: chodzi o dane: 2x, 4x itp
13 sty 21:15
rojo: Jeżeli czworokąt jest opisany na okręgu to sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta
są równe. Jest to trapez równoramienny, więc oba boki są równe 5x. Zatem suma podstaw również
musi równać się 10x. Podstawy trójkątów mają długość 3x, więc 10x−6x=4x 4x:2=2x

Nie wiem
jak dobrze to wytłumaczyć
13 sty 21:35
Qulka: 2x to połowa wysokości czyli 4x bo środek ma tak samo daleko do obu podstaw
4x to połowa dolnej podstawy czyli 8x bo symetryczny obrazek
13 sty 23:40