Wyznacz równania stycznych do wykresu finkcji
rojo: | | x+3 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x) |
| =dla każdej liczby rzeczywistej x różny od 1. |
| | 1−x | |
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f, które tworzą z osią Ox kąt 45°.
13 sty 01:53
Jerzy:
| | 4 | |
f'(x) = 1 ⇔ |
| = 1 ⇔ x = −1 lub x = 3 |
| | (1 − x)2 | |
f(−1) = 1
f(3) = −3
styczne: y = (x+1) + 1 ⇔ y = x + 2
y = (x − 3) −3 ⇔ y = x − 6
13 sty 06:08
Kacper:
Proszę nie komentowac.
13 sty 07:57
Ludwik Montgomery: Te ostatnie dwie linijki pochodzą od wzoru na styczne? Bo tylko tego nie czaję...
13 sty 21:56
Ludwik Montgomery: ...
13 sty 22:10