geometria
zosia : Bok rombu ma długość 5 cm a jego krótsza przekątna 6 cm. Oblicz długość dluższej przekątnej
rombu.
liczac z pita wychodzi mi ze dł dłuższej przek jest =5.65....
12 sty 23:56
Qulka: =8
13 sty 00:05
Qulka:
13 sty 00:06
Eta:
13 sty 00:08
zosia : dziękuje
13 sty 00:33
jenem:
14 maj 08:07
Jolanta: Przekątnej e rąbie przecinają się pod kątem prostym ,czyli mamy trójkąty prostokątne i możemy
zastosować tw.Pitagorasa
14 maj 09:44
Jolanta: Przecinają się zawsze w połowie swojej długości czyli połowa krótszej przekątnej= 3
32+x2=52
9+x2=25
x2=16
x=4 połowa dłuższej przekątnej f
f=2*4=8
14 maj 09:48