ind
Adam: INDUKCJA MATEMATYCZNA
mam pokazać, że dla każdej liczby naturalnej n
2| n
2+n
1. Pokazuje, że twierdzenie jest prawdziwe dla n=1
2|1
2+1 , jest
2|2 = 1
2. Prawdziwe dla pewnego n≥1
ZAŁOŻENIE : 2| n
2+n
3. TEZA: 2| (n+1)
2+n+1
(n+1)
2+n+1 = n
2 +n+2n+2
I wystarczy napisać, że teraz jest prawdzica, na mocy zasady indukcji matematycznej, i tyle
12 sty 23:52
Adam: I wystarczy napisać, że TEZA* jest prawdziwa, na mocy zasady indukcji matematycznej, i tyle
12 sty 23:54
PW: Koniecznie napisać dlaczego prawa strona jest podzielna przez 2 (suma dwóch pierwszych
składników na mocy założenia indukcyjnego, suma dwóch następnych w sposób oczywisty). Dopiero
po tej uwadze wygłaszać formułkę o zastosowaniu zasady indukcji.
12 sty 23:57
Adam: Czyli mam napisać tak:
Odp: Suma dwóch pierwszych składników jest podzielna przez 2 oraz suma dwóch następnych
również.Teza jest więc prawdzia na mocy zasady indukcji matematycznejl.
13 sty 01:57
Adam: ?
13 sty 11:47
PW: Obowiązkowo napisać "Suma dwóch pierwszych skladników jest podzielna przez 2
na mocy założenia indukcyjnego" itd. Będzie dobrze.
13 sty 11:51
13 sty 12:01