nie wychodzi..
dejv: witam mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać to zadanie bo nic mi nie chce wyjść..
Dobierz parametry a i b tak aby równość była prawdziwa
(ax3+bx2+x)(x−1)=2x4+2x3−3x2−x
Będę bardzo wdzięczny za pomoc..
12 sty 23:31
Qulka: wymnożyć nawiasy i porównać współczynniki
12 sty 23:36
Qulka: a=2 b=4
12 sty 23:37
Jolanta: najpierw trzeba wymnozyć
ax4−ax3+bx3−bx2+x2−x
ax4+(b−a)x3−(b−1)x2−x=
2x4+ 2 x3 − 3 x2 −x
a=2 b−2=2 b−1=3
b=4
12 sty 23:38
dejv: zrobiłem to takim sposobem:
ax4=2x4/:x4 a=2
−ax3=2x3/:x3 a=−2
bx3=2x3/:x3 b=2
−bx2=−3x2/:x2 b=3
12 sty 23:40
dejv: mi wyszło tak..niby jest okej tylko według przykładu zamiast b=3 powinno wyjść −3 a nie chce
eh..
12 sty 23:42
Jolanta: ma być a=2 i b=4 innej opcji nie ma
12 sty 23:45
dejv: no w sumie możliwe. Dzięki wielkie!
12 sty 23:53