Parametr
Michał : Witam mam prośbę czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak zrobić to zadanie ?
Dla jakich wartości parametru m równanie : x3 − 2(m+1)x2 + (2m2+3m+1)x = 0 ma trzy
pierwiastki, z których dwa są dodatnie
12 sty 23:09
Bogdan:
Najpierw wyłącz x przed nawias
12 sty 23:13
Michał : Już sobie to wszystko rozłożyłem i policzyłem ale ciągle wychodzą mi złe wyniki
dodam że odp to m∊(−12;0)
12 sty 23:17
Bogdan:
to pokaż, co zrobileś
12 sty 23:18
Michał : x[x2−2(m+1)x+2m2+3m+1] założenia: ∆>0,
x=0
∆=4m2+8m+4−8m2−12m−4
∆=−4m2−4m>0
∆'=16=42
x1=0
x2=−1
z nierówności kwadratowej wyszło mi m∊(−1;0)
12 sty 23:24
Michał : ze wzorów vietea tez wychodzą mi jakieś głupoty
12 sty 23:27
Bogdan:
a co to jest x1 i x2?
12 sty 23:31
Bogdan:
i kiedy równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania dodatnie?
12 sty 23:32
Michał : x1 i x2 miejsca zerowe funkcji
12 sty 23:34
PW: Δ > 0 to dopiero istnienie 2 rozwiązań, a jeszcze oba mają być dodatnie.
12 sty 23:34
Michał : x1+x2>0 i x1*x2>0
12 sty 23:35
Michał : ze wzorów Viete'a
12 sty 23:35
Bogdan:
x1 i x2 miejsca zerowe jakiej funkcji?
12 sty 23:38
Bogdan:
x2 − 2(m + 1)x + (m + 1)(2m + 1)
Δ = 4(m + 1)2 − 4(m + 1)(2m + 1) ≥ 0 ⇒ (m + 1)(m + 1 − 2m − 1) ≥ 0 ⇒ −m(m + 1) ≥ 0
Δ ≥ 0 dla m∊<−1, 0>
12 sty 23:41
Michał : kwadratowej
12 sty 23:41
Michał : Wyszło mi tak samo
12 sty 23:42
Michał : ale najwyraźniej trzeba coś jeszcze zrobić a ja nie wiem co
12 sty 23:43
Bogdan:
ale w tym zadaniu nie występuje funkcja kwadratowa, a poza tym u Ciebie Δ = 4m2 − 4m,
a tu nie występuje x, ale m, a więc est m1, m2, a nie x1, x2 oraz po co liczysz Δ' ?
4m2 − 4m = 4m(m − 1) i tyle
12 sty 23:46
Bogdan:
a = 1, b = −2(m + 1), c = (m + 1)(2m + 1).
Skorzystaj z wzorów Viete'a, które podaleś
12 sty 23:48
Michał : Ok dzięki za podpowiedź

Coś jeszcze podziałam
12 sty 23:55