Wyznacz superpozycje
wojtek: Wyznacz super pozycje f o g o f.
F(x)= 2x, g(x) = x + 1
Rozumiem to na przykładzie f o g, ale nie mogę nigdzie znaleźć jak zrobić te dłuższe złożenie.
Chodzi po prostu o to, że powtarzamy schemat i pod tą funkcje co nam wychodzi z f o g, znowu
podstawiamy za x, f(x)
12 sty 23:01
PW: Źle. Składa się w odwrotnej kolejności niż napisane. Najpierw wykonujemy złożenie g o f i na
wynik działamy funkcją f. Konstruujemy funkcję
h(x) = f(g(f(x)))
12 sty 23:16
wojtek: Chyba rozumiem, ale mógłbyś pokazać na przykładzie, żebym bym pewny? Będę bardzo wdzięczny
12 sty 23:24
PW:
h(x) =2(2x + 1)
Najpierw wykonujemy funkcję f, która liczbie x przyporządkowuje 2x.
Na wynik (2x) działamy funkcją g, która argumentowi przyporządkowuje argument powiększony o 1,
stąd 2x+1.
Na wynik(2x+1) działamy ponownie funkcją f, która argument powiększa dwukrotnie, co daje
2·(2x + 1)
12 sty 23:41