całka nieoznaczona
bartek147: Cześć, chce policzyć taką całkę nieoznaczoną:
Powiecie mi jak się za to zabrać?
12 sty 22:53
Krzysiek: Napisz program który to obliczy za Ciebie
12 sty 22:57
Krzysiek:
12 sty 22:57
Bogdan:
podstawienie: 6√x = t
12 sty 23:01
bartek147: a, no to mi pomogłeś.
próbowałem rozłożyć na ułamki proste
| | 1 | | a | | b | |
|
| = |
| + |
| } |
| | x13(1+x32) | | x13 | | x1{2} | |
tylko nie umiem dobrać tego a i b
12 sty 23:02
bartek147: @Bogdan
Rozwiniesz tą myśl?
12 sty 23:05
Bogdan:
x = t6, dx = 6t5dt, √x = t3, 3√x = t2
12 sty 23:07
red33: t=6√x
x=t6
dx=6t5 dt
12 sty 23:08
bartek147: @Bogdan @red33 dzięki wielkie
cos poradzicie?
12 sty 23:17
Bogdan:
| | sin2x + cos2x | | cos2x(tg2x + 1) | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | sin2x + 3cos2x | | cos2x(tg2x + 3) | |
| | tg2x + 1 | |
= ∫ |
| dx = [podstawienie: tgx= t, (tg2x + 1)dx = dt] |
| | tg2x + 3 | |
| | dt | |
= ∫ |
| = ... dalej już łatwo |
| | t2 + 3 | |
12 sty 23:29
bartek147: @Bogdan
dzięki
13 sty 00:01
Bogdan:
13 sty 00:04
bartek147: chociaż nie mogę dojść, że tgx= t ⇒ (tg2x + 1)dx
13 sty 00:18
bartek147: aaa, już mam
13 sty 00:20
bartek147: masz jakieś dobre materiały z całek?
13 sty 00:21
Bogdan:
dobre, czyli jakie?
13 sty 00:23
bartek147: jakieś całki z odpowiedziami poziom maksymalne takie jak te
13 sty 00:31
13 sty 08:02