geometria
Ania: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym (zobacz rysunek poniżej) punkt O jest punktem
przecięcia przekątnych podstawy dolnej, a odcinek OC' jest o 4 dłuższy od przekątnej podstawy.
Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną BD podstawy dolnej
i wierzchołek C' podstawy górnej. Pole figury otrzymanej w wyniku przekroju jest równe 48.
Zaznacz tę figurę na rysunku poniżej i oblicz objętość graniastosłupa.
kolejne zadanie z matury próbnej, które mnie przeraża. ktoś wie jak to trzeba zrobić? będę
wdzięczna
12 sty 22:48
===:
było w tym tygodniu
12 sty 22:53
===:
itd
12 sty 22:58
Eta:
![rysunek](rys/118564.png)
h
b=d+4
P(DBC
")= d(d+4)= 96 = 8*12 ⇒ d=8 i h
b= 12
Z twierdzenia Pitagorasa w ΔOCC
'
H=
√122−42= ..= 8
√2
V= P
p*H=...........
12 sty 23:05
Dlaczego?: Jakim prawem 96
27 lut 17:09
ekierka:
| 1 | | 1 | |
Ano takim,że : P= |
| d(d+4} ⇒ 48= |
| d(d+4) /*2 ⇒ d(d+4)= 96 |
| 2 | | 2 | |
bo 2*48=
96
Wiesz już ... "jakim prawem"? ( prawem mnożenia 2*48
27 lut 17:21
Dlaczego?: | d2 | |
Dlaczego Pp = |
| . Czy 8 i 12 jest z delty ![](emots/2/pytajnik.gif) |
| 2 | |
27 lut 17:34
ekierka:
| 1 | | d2 | |
P□=a2 i P□= |
| d*d= |
| |
| 2 | | 2 | |
27 lut 17:40
Dlaczego?: | a√2 * a√2 | | 2a2 | |
Chodziło mi o wyprowadzenie tego wzoru: |
| = |
| = a2. Ale skąd |
| 2 | | 2 | |
wiadomo, że d= 8 a h= 12
27 lut 17:51
ekierka:
d2+4d−96=0 Δ=...... d=... lub d=.... i d>0
Ja liczyłam w pamięci ( ze wzorów Viete'a
(d+12)(d−8)=0 ⇒ d= −12 <0 −− odrzucamy lub d= 8 to h=d+8=12
27 lut 19:31
Dlaczego?: Ze wzorów Viete'a nigdy nie korzystałem. (d+12)(d−8)=0
![](emots/2/pytajnik.gif)
Jak to działa
![](emots/2/pytajnik.gif)
Wiem tyle, że jak
a = 1 to
x1 + x2 = −b a
x1x2 = c oraz, że w tym przypadku
jak
−b = −4 a
c = 96 to
m.z mają takie same znaki i
oba m.z są ujemne.
Możesz wytłumaczyć szczegółowo ten przykład
![](emots/2/pytajnik.gif)
Jak to działa
27 lut 22:53