Zadanie z parametrem
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Dla jakich wartosci parametru m (m nalezy do R), dla ktorych nierownosc
(m−1)x − 2(m+2)x + m + 4 > 0
przez kazda liczba rzeczywista x nalezy ( od − nieskonczonosci, 0> suma <2, + nieskonczonosci)
16 gru 20:24
Basia: Pomagam
16 gru 20:26
Basia:
1.
Przede wszystkim trzeba poprawić treść.
Albo to ma być nierówność nieostra czyli
(m−1)x2 − 2(m+2)x + m+4 ≥ 0
albo przedziały w zbiorze rozwiązań muszą być otwarte czyli
x∊(−∞;0)∪(2;+∞)
2.
Popatrz na znaki nad okienkiem. Wystarczy na nie kliknąć, żeby wpisały się do postu.
Masz tam ∊ ≤ ≥ ∞.
Inne potrzebne symbole są w zakładce "inne" np. ∉ ∪ ∩ ⊥ itp.
Czekam na odpowiedź
16 gru 20:31
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: (m−1)x − 2(m+2)x + m + 4 > 0 przez kazda liczba rzeczywista x ∊
( −∞, 0> ∪ <2, + ∞)
Tak mam w podreczniku napisane
16 gru 20:43
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: (m−1)x − 2(m+2)x + m + 4 > 0 przez kazda liczba rzeczywista x ∊
( −∞, 0> ∪ <2, + ∞)
Tak mam w podreczniku napisane
16 gru 20:43
Basia:
Jesteś pewny, że tak masz napisane ?
Głowę daję, że nie.
Tam na pewno jest (m−1)x2 a nie (m−1)x
16 gru 21:03
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Tak .....
16 gru 21:18
Basia: No to sprawdź jeszcze raz czy tam nie ma znaku ≥ zamiast >, albo nawiasów okrągłych
() zamiast <>
16 gru 21:30
Basia:
I sprawdź jeszcze raz zapis tej nierówności, bo dla tej, którą tu mamy zadanie nie ma
rozwiązania.
16 gru 21:35
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Nie ma
16 gru 21:38
Basia: No to lecimy.
(m−1)x2 −2(m+2)x+(m+4)>0
jeżeli ta nierówność jest spełniona przez każdy x∊(−∞;0)∪(2;+∞) to znaczy, że
1. m−1>0 ⇔ m>1 ⇔ m∊(1;+∞)
2.
x1=0 i x2=2 są pierwiastkami wielomianu
W(x) = (m−1)x2 −2(m+2)x+(m+4)
czyli
W(0)=0 i W(2)=0
W(0) = m+4=0 ⇔ m=−4
dalej można nie liczyć, bo warunki (1) i (2) są sprzeczne
czyli zadanie nie ma rozwiązania
16 gru 22:08
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: No wlasnie tez mi tak wychodzi
Jednak odpowiedz jest inna ... Przedzial (8, +∞) Sa jeszcze podane zalozenia
1) a> 0 i Δ < 0
2) a>0, Δ≥ 0, 0<xw<2, f(0) > 0, f(2)> 0
Wiec ja nie wiem.
16 gru 22:37
Basia:
Chyba w takim razie błędnie odczytujemy treść zadania.
Możliwe, że chodzi o to, że każda liczba ze zbioru (−∞;0>∪<2;+∞) spełnia tę nierówność;
natomiast nie jest to cały zbiór rozwiązań.
Wtedy rzeczywiście mamy następujące możliwości:
1.
a>0 i Δ<0 ⇒ zbirem rozwiązań jest cały zbiór R więc każda liczba z podanego przedziału spełnia
nierówność
2. a>0 i Δ≤0 i x1>0 i x2<2 ⇒ a>0 i Δ≤0 i 0<xw<2 i f(0)>0 i f(2)>0
z tych warunków powinna wyjść odpowiedź
potrafisz to policzyć ?
16 gru 22:52
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: No wlasnie to mnie zastanawialo.. . xw co to jest ?
16 gru 22:58
Basia:
współrzędna (odcięta) wierzchołka paraboli, która jest wykresem trójmianu;
xw=p=−b2a
16 gru 23:03
Julek: Xw to Xwierzcholkowe, czyli argument dla którego funkcja przyjmuje wartość największą, bądz
najmniejszą (w zależności od współczynnika). Wierzchołek bo parabola w tym punkcie jest
zakrzywiona
16 gru 23:04