pola obszarów, postać biegunowa
kolos: Obliczyć pole obszaru będącego częścią wspólną obszarów ograniczonych krzywymi o równaniach
Φ
x2+y2=2x oraz r=2sin
2
robię tak:
x=rcosΦ
y=rsinΦ
r2(cos2Φ+sin2Φ)=2rcosΦ
r2=2rcosΦ
r=2cosΦ
rysuję i od razu widać, że to pole jest nieskończone, bo się cały czas powtarza. Coś źle
zrobiłem? Jak to należy policzyć?
12 sty 22:06
kolos:
Φ
π
Wiem, że to pierwsze to okrąg, przecina się on z r=2sin
w 0 i
2
3
ale jak policzyć to pole?
nie mogę ze zwykłego wzoru bo okrąg to nie funkcja, a nie wiem jak przejść na postać
parametryczną
proszę o pomoc