równanie
Ania: dla jakich wartości parametru m równanie x(3x−6)(x2+27)(x+m)=0 ma 3 różne rozwiązania?
Jakie są warunki?
12 sty 21:32
Qulka: dla m≠0 i m≠2
12 sty 21:34
Qulka: musi być inny niż te dwa wcześniejsze żeby być trzecim
12 sty 21:34
Ania: dziękuję bardzo!
12 sty 21:35
PW: ... czyli m ≠ 0 i m ≠ −2
12 sty 21:44
Qulka: a od kiedy −6−6 daje zero
12 sty 21:46
PW:
3x − 6 = 0 ⇔ x = 2 miejscem zerowym jest 2
x + m = 0 ⇔ x = − m miejscem zerowym jest −m
Musi być więc
− m ≠ 2,
czyli
m ≠ − 2.
"Złapałaś się"
12 sty 21:56