delta
maja2002: jak obliczyc delte kiedy zamiast kwadratu jest jego wielokrotnosc, przykladowo 16x4−72x2+81 ?
12 sty 21:11
zzz: robisz podstawienie x
2=t
co daje ci w tym wypadku:
16t
2−72t+81=0
liczysz z tego delte i daje ci to wynik t1 i t2
oba podstawiasz do równania x
2=t1 i x
2=t i wyznaczasz x
12 sty 21:13
maja2002: dzieki )))
12 sty 21:19
5-latek: Nie trzeba robic podstawienia
Tutaj liczysz delte jak w zwyklem równaniu kwadratowym
czyli Δ= (−72)2−4*16*81
potem √Δ i liczysz x12 i x22 i x12i x22≥0 ma być
12 sty 21:20