Jozin: Przykład do rozwiązania:x3-2x2+6x-27
Proszę aby rozłożyć wielomian w podobny sposób:x3-9x2-4x+36
x2(x-9)-4(x-9)
(x-9)(x2-4)=0
x-9=0 x2-4=0
x=9 x=2 lub x=-2
Odp:To rozwiązanie ma 3 rozwiązania
29 paź 18:27
Jozin: czy to ma tak wyglądać
x3-2x2+6x-27
x2(x-2)+6x(x-2)
(x-2)(x2+6)=0
x-2=0 x2+6=0
x=2 x=3 lub x=-3
sprawdzcie mi to bardzo proszę
29 paź 19:05
pipi: pierwszy połącz z ostatnim i zastosuj wzór na różnice szescienów a drugi z trzecim i
wyłącz
-2X przed nawias
pojawi Ci sie wspólny czynnik (X-3) i dopiero go wyłączysz
ostatecznie ta metoda dostaniesz wynik
(X - 3)(X kw+X +9)

a to co robiłeś to jest źle
29 paź 19:14
Jozin: dziękuje bardzo
29 paź 19:19
Joasia87: 27a3 - 8 ;
21 lis 10:08
jah: 2x3+4x2+5x+10
7 sty 16:17
%3Cpre%3E%3Cb%3Ejah%3A%3C%2Fb%3E%202x%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E%2B4x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%2B5x%2B10%0A%3C%2Fpre%3E
7 sty 16:17
jgjk: 20x2+x-1
19 lut 18:07
junior188: 3a2=6ab-9a
23 lut 12:55
junior188: 3a2+6ab-9a
23 lut 12:55