matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie trygonometryczne
poziomka:
Rozwiąż równanie sinxcos3x + tgxcos
2
x = 0.
12 sty 20:50
Eta:
Ze względu na tangens cosx≠0 sinx*cos3x+sinx*cosx=0 cos3x= cosx(4cos
2
x−3) sinx*cosx(4cos
2
x−3+1)=0
1
sinx=0 lub cos
2
x=
2
.............................
12 sty 21:07