jak obliczyć deltę na Egzamin
Jusia : 4x{3}−7{2}−2x=0
x{3}−4x{2}=12x
x(2x{2}+x−3}=0
Witam mam prośbę o pilną pomoc jak obliczyć deltę
12 sty 20:38
zzz: jusia zapisz to zrozumiale
12 sty 20:39
Jusia : 4x3−7x2−2x=0
x3−4x2=12x
x(2x2+x−3}=0
proszę inaczej nie potrafię takie mam przykłady i muszę to mieć na egzamin
12 sty 20:52
Janek191:
x*( x
2 − 7 x − 2) = 0
x = 0 lub x
2 − 7 x − 2 = 0 dokończ
12 sty 20:57
Janek191:
x*( 4 x
2 − 7 x − 2) = 0
x = 0 lub 4 x
2 − 7 x − 2 = 0 dokończ
12 sty 20:58
Jusia : ale co dokończyć ja mam to obliczyć w delcie a nie wiem jak liczyć to w delcie
12 sty 20:59
5-latek: 4x2−7x−2=0
Δ=b2−4*a*c
Δ= (−7)2−4*4*(−2)= policz potem x1 i x2 i napisz postac iloczynowa
12 sty 21:02
Janek191:
4 x
2 − 7 x − 2 = 0
Δ = b
2 − 4 a*c = (−7)
2 − 4*4*(−2) = 49 + 32 = 81
√Δ = 9
| | − b − √Δ | | 7 − 9 | | −2 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | 2 a | | 2*4 | | 8 | | 4 | |
| | − b + √Δ | | 7 + 9 | |
x2 = |
| = |
| = 2 |
| | 2 a | | 8 | |
Odp.
| | 1 | |
x = 0 lub x = − |
| lub x = 2 |
| | 4 | |
=======================
12 sty 21:03
Jusia : w pierwszym przykładzie jest do trzeciej skąd do drugiej
12 sty 21:12
Jusia : napiszcie mi jak liczyć krok po kroku bym to zrozumiała a ja tak tego nie kapuje
12 sty 21:13
Jack: 4x
3 −7x
2 −2x =0
Wyciągam "x" przed nawias
x(4x
2 − 7x − 2) = 0 (jak nie wierzysz to wymnoz, to zobaczysz)
i teraz albo x = 0 albo 4x
2 − 7x − 2 = 0
poniewaz 0 otrzymujesz gdy jeden czynnik jest zerem , albo drugi jest zerem (bo wszystko razy
zero daje zero np. 4 * 0 = 0

)
czyli liczymy dalej
4x
2 −7x − 2 = 0
Delta...
12 sty 21:18
Jusia : ale powiedz mi skąd ci się wzięło 2 przecież jest na początku 4x3 o to mi cały cas chodzi
kolego nie mówię że żle liczycie
12 sty 21:24
Jack: gdzie mam 2?
12 sty 21:30
Jack:
4x3 − 7x2 − 2x = 0
wyciągam iksa
x (4 x2 − 7x − 2) = 0
12 sty 21:32
Jusia : no napisałeś po wymnożeniu 4x2 i o to mi biega bo na początku jest 4x3 i ja nie mogę tego
zrozumieć i ja chętnie chcę dowiedzieć skąd ci się to 4x2 wzieło i bardzo proszę cię żebyś i
krok po kroku wytłumaczył jak to zrobiłeś bym mogła się nauczyć jak się to oblicza bo mam
jeszcze inne przykłady
12 sty 21:35
Jusia : aha dzięki a możesz mi powiedzieć jak inne przykłady robić?
12 sty 21:36
5-latek: 4x3=x*4x2
12 sty 21:36
Jack: masz np, 2 * (16 − 2) = 2* 14 = 28
jednak jak byś chciała dwojkę z tego nawiasu "wyłączyć" bo zarówno dwójka mieści się w 16
(chodzi o to że 16 można podzielić przez 2 ) jak i w dwojce (2 też można podzielić przez 2)
więc wyciągamy dwójkę
i mamy
2 * teraz wyciągamy dwójkę 2(i teraz to co w środku musimy podzielić przez 2, dlaczego? bo jak
wyciągneliśmy to tak jakbyśmy podzielili
czyli otrzymamy 2* 2(8 − 1) = 2 * 14 = 28
12 sty 21:39
5-latek: x2−4x2=12x
x3−4x2−12x=0
x(x2−4x−12)=0 to x=0 lub x2−4x−12=0 i to równanie sobie rozwiaza
12 sty 21:41
Jusia : czyli te co jeszcze zostały to tak samo mam liczyć
12 sty 21:42
5-latek: tak samo masz liczyc
sa rozne metody liczenia pierwiastkow równania weilominowego
jak widzisz ze np. 2x
4+4x
3+56x
2+5x =0 czyli we szystkich wspolczynnikow jest niewiadoma
x to od razu wyciągasz ten x przed nawias
Ale to dalej już kolega
Jack
(maturzysta) poprowadzi dalej
12 sty 21:46
Jack: b)
x3 − 4x2 = 12x
12x na lewo...
x3 − 4x2 − 12 x = 0
wyciągam iksa, czyli reszte jak bym dzielil przez tego iksa
x (x2 − 4x − 12) = 0
x = 0 lub x2 − 4x − 12 = 0
delta ...
12 sty 21:50
Jack: c)
x(2x2+x−3)=0
x = 0 lub 2x2 +x − 3 = 0
delta...
12 sty 21:52
Jusia : no jak widać to maturzysta :0 Matematyka dla mnie to czarna magia dziękuje wam za pomoc bo nie
wiem co bym bez was zrobiła
12 sty 21:52
5-latek: Tylko pamiętaj ze do odpowiedzi piszsesz tak
x=0 lub x1= cos tam wyliczone lub x2= cos tam wyliczone
Zwroc uwagę na te spójniki lub
12 sty 21:57
Jusia : ok dziękuje
12 sty 21:59