Pola trójkątów
lanafane: W trójkąt ABC wpisano koło, które jest styczne do boków AC i BC odpowiednio w punktach D i E.
Wiedząc, że AD = EB = 7cm oraz DE = 10,08cm:
a) wykaż, że trójkąt jest równoramienny
b) oblicz pole trójkąta ABC
12 sty 20:14
Eta:

Z twierdzenia o odcinkach stycznych: |AC|=|BC|= 7+x , x>0
zatem trójkąt ABC jest równoramienny
Z podobieństwa trójkątów ΔABC ∼ΔDEC z cechy (kkk)
| | |AB| | | |AC| | | 14 | | x+7 | |
|
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ ..... x=18 cm |
| | |DE| | | |DC| | | 10,08 | | x | |
|CF|=h , |BC|=18+7=25 |BF|=7
h=
√252−72= 24
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *14*24=....... |
| | 2 | |
12 sty 20:38