pochodna
koko: znajdz pochodna
y=cos(sinx)
12 sty 20:11
Jack: pochodna iloczynu znana?
pochodna cos x = − sinx
pochodna sin x = cos x
12 sty 20:12
koko: chce zweryfikowac wynik po prostu, niepotrzebnie piszesz mi cos co znajde w necie. trzeba
policzyc osobo f. zewnetrzna i wewnetrzna?
12 sty 20:14
Jerzy:
To funkcja złożona, a nie iloczyn
12 sty 20:15
Eta:
@Jack ?
Pochodna funkcji złożonej !
y= cos(sinx) ⇒ y'= −sin(sinx)*cosx
12 sty 20:16
koko: zgadza sie, wielkie dzieki Eta
12 sty 20:17
Jerzy:
y' = −sin(cosx)*cosx
12 sty 20:18
Jerzy:
y' = −sin(cosx)*cosx
12 sty 20:18
koko: dziękówa
12 sty 20:18
Jerzy:
Oj Eta....
12 sty 20:19
koko: tylko wlasnie, patrze w zeszyt i mam jak jerzy
12 sty 20:19
koko: to komu ufac?
12 sty 20:20
Jerzy:
Nie było wpisu

piszę telefonem i nie widzę góry
12 sty 20:20
Jerzy:
Ja sie pomyliłem
12 sty 20:21
koko: cholera, czyli mialem zle, spoko dzieki
12 sty 20:22
Eta:
Oj
Jerzy ?
12 sty 20:41
zzz: Jest jakiś sposób żeby wiedzieć kiedy pochodna jest złożona a kiedy prosta ?
12 sty 20:42
Jerzy:
f(g(x)) − funkcja złożona
12 sty 20:43
zzz: To co napisałeś to chyba oczywiste ale co mi z tego wynika ?
12 sty 20:44
Eta:
f(x)=
√2x+3 złożona , bo f(x)=
√u gdzie za u=2x+3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| *(u') = |
| *2 = |
| |
| | 2√u | | 2√2x+3 | | √2x+3 | |
12 sty 20:44
Jack: a to przepraszam, myslalem ze po prostu przy cosinusie "x" nie napisal...a to chodzilo ze
wartoscia tego cosinusa jest sin x
12 sty 20:45
Jack: zlozona jest wtedy jak nie masz na to wzorku w tablicach xD
12 sty 20:45
zzz: Dzięki Eta, a mogłabyś mi napisać jakąś funkcję którą trzeba rozwiązać w trzech krokach ? jak
się to robi
12 sty 20:46
Jack: w trzech? sa takie? : o
to takiej jeszcze chyba nie widzialem...
12 sty 20:48
Eta:
f(x)=
√cos(sinx)
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| *[cos(sinx)]'= |
| *[−sin(cosx)]*(sinx)'=...... |
| | √cos(sinx) | | 2√cos(sinx) | |
12 sty 20:54
Eta:
Wyżej .......... f(x) −−− potrójnie złożona
12 sty 20:55
Jerzy:
pobaw sie taką pochodną: f(x) = sinxcosx
12 sty 20:56
zzz: cosx(sinx)`cosx−1=cosx*cosxcosx−1=cosx2cosx−1
12 sty 20:59
zzz: coś z tego jest dobrze ?
12 sty 20:59
Jerzy:
y = ecosx*ln(sinx)
y' = ecosx*ln(sinx)*(cosx*ln(sinx))' = ... i licz
12 sty 21:01
zzz: (ax)`=axIna
(ex)`=ex
Może mi ktoś wyjaśnić te wzory ?
Co to jest a i e ? Czym one się różnią
12 sty 21:03
Jerzy:
(ax)' − pochodna elementarna
(ex)' = ex*lne = ex*1 = ex
12 sty 21:05
zzz: A jeszcze jedno In oznacza log10 ?
12 sty 21:06
Jerzy:
ln to log o podstawie: e
12 sty 21:08
zzz: Dobra lecę poćwiczyć trochę tych pochodnych w razie czego będę pytał
12 sty 21:11