ciąg
abcabc: czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?
dany jest ciag an ktorego suma n poczatkowych wyrazow jest rowna: Sn=2(n−1)−12. Wyznacz
wzór ogólny tego ciągu
12 sty 19:59
zzz: an=S
n+1/S
n
an=2
0−0,5/2
n*0,5−0,5
12 sty 20:01
zzz: Sorki nie podzielić tylko odjąć
12 sty 20:02
12 sty 20:02
===:
czyżby
12 sty 20:03
===:
ano
12 sty 20:04
===:
| | 1 | | 1 | |
an=2n− |
| −2n−1+ |
| =2n−1(2−1)=2n−1 |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 20:08
zzz: robiłeś to przez Sn−s
n−1 ? Wyszedł ładniejszy wynik
12 sty 20:13
===:
... nie ...właśnie przez Sn+1−Sn
12 sty 20:15
abcabc: niestety nie do końca rozumiem
12 sty 20:26
===:
... i masz rację
12 sty 20:29
===:
... powinno być
an=Sn−Sn−1
Sn−1=2n−1−1−0,5=2n−2−0,5
zatem:
an=2n−1−0,5−2{n−2}+0,5=2n−1−2n−2=2n−2(2−1)=2n−2
12 sty 20:38