Wyznacz ekstremum
Extremanla: Wyznacz ekstremum
f(x)=ln3+6ln2x
Dzięki
12 sty 19:52
Jerzy:
Zapisz porządnie funkcję
12 sty 20:10
Extremanla: f(x)=ln3x+6ln2x
12 sty 20:13
Jerzy:
Dziedzina: x > 0
| | 3ln2x + 12lnx | | 3lnx(lnx + 4) | |
y' = |
| = |
| |
| | x | | x | |
teraz .. kiedy y' = 0 ?
12 sty 20:28
Extremanla: 3lnx=0 lnx=−4
Co z tymi lnx?
12 sty 20:33
Extremanla: lnx=−4, lnx=0
12 sty 21:03
Extremanla: dalej nie wiem co z ekstremum
12 sty 21:03
Jerzy:
| | 1 | |
lnx = − 4 x = |
| minimum |
| | e4 | |
12 sty 21:11