Zadanie z granic
MD: Witam,
proszę o rozwiązanie tego zadania z granic bo żadnym sposobem mi nie wychodzi
lim (√2n−1 − √n+1)
Odp,
a) −niesk. b)+ niesk c)sqrt(2) d) zadna
12 sty 19:31
Janek191:
| | 2n − 1 − ( n +1) | | n −2 | |
an = |
| = |
| = |
| | √2n −1 + √n +1 | | √2 n −1 + √n +1 | |
| | 2 − 2n | |
= |
| |
| | √2n − 1n2 + √1n + 1n2 | |
więc
n→
∞
12 sty 19:36
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Stosujemy wzór: a − b = |
| |
| | a + b | |
12 sty 19:37
MD: Dlaczego 2/0 = + niesk. przy n dążącym do nieskończoności?
12 sty 19:51
zzz: bo 2/0 to nieskończoność ?
12 sty 19:51
Janek191:
| 2 | |
| = 2 000 000 000 |
| 0,000000001 | |
12 sty 19:53
MD: Ok, dzięki wielkie
12 sty 20:04