matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastki
zzz:
Jak wyliczyć pierwiastki takiego równania? −9x
3
+9x
2
+4x−4=0
12 sty 19:30
olekturbo:
−9x
2
(x−1)+4(x−1) = 0 (x−1)(4−9x
2
) = 0 x−1 = 0 v 4−9x
2
= 0 x = 1 v x (2−3x)(2+3)x = 0
2
2
x = 1 v x =
v x = −
3
3
12 sty 19:31