Granica z parametrem i silnią
poziomka: Oblicz wartość parametru k, dla której granica jest równa 9. lim(przy n dążącym do
| | kn!−(n−2)! | |
+nieskończoności)= |
| =9 |
| | (k−2)n!+k(n−1) | |
W poniższe kratki wpisz kolejno cyfrę jedności i pierwsze dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego
otrzymanego wyniku.
12 sty 19:28
Styro: Miałem to dzisiaj na maturze z Nowej Ery. Wyciagnij n! przed nawias i wychodzi bardzo ładny
wynik do zakodowania 225 czyli k = 2.25
13 sty 17:52
kathya: jak wyciągnąć n! przed nawias? nie mialam jeszcze silni i nie wiem jak tym operować
13 sty 19:58
Ania: Jak zrobic to zadanie? Bylo dzisiaj na probnej maturze i nie wiedzialam jak zrobic i nadal nie
wiem
13 sty 20:15
Mila:
n!=1*2*3*4*5...n to można zapisać:
n!=(n−2)!*(n−1)*n
to jest iloczyn kolejnych liczb naturalnych.
| | | |
= |
| = |
| | | | k*(n−1) | | (k−2) + |
| | | | (n−2)!*(n−1)*n | |
| |
Zatem musi być spełniony warunek:
13 sty 20:28
Ania: wow dziękuję, nie dziwię się, że nie wiedziałam jak
13 sty 20:30