Rozwiąż nierówność wymierną z wartością bezwzględną
sn: | | x2−10x+25 | | x−5 | |
| |
| |−5≤ 4 | |
| | |
| | x2−6x+9 | | x−3 | |
12 sty 18:38
M:
27 maj 06:05
Li Muqin:
dla x≠3
|x2−10+25|=|x−5|2
|x2−6x+9|= |x−3|2
Poniewaz |x−3|2 dla x≠3 jest dodatni to nie nastapi zwrot nierówności
Mnoże obie strony nierówności przez |x−3|2
|x−5|2−5*|x−3|2≤4*|(x−5)(x−3)|
Poniewaz |x|2=x2to
(x−5)2−5(x−3)2≤4|x2−8x+15|
−4x2+20x−20≤4|x2−8x+15|
dla x∊(−∞,3]U[5,∞) |x2−8x+15|=x2−8x+15
Nierownośc ma postac
−4x2+20x−20≤4(x2−8x+15)
Łatwa do rozwiązania
dla x∊(3,5) |x2−8x+15|=−(x2−8x+15)=−x2+8x−15
nierównośc wtedy ma postac
−4x2+20x−20≤4(−x2+8x−15)
latwa do rozwiązania
27 maj 23:45