Help
Maniek: Przekątna prostopadloscianu ma 12cm długosci i jest nachylona do podstawy pod kątem 60stopni.
Jedna z krawędzi podstawy ma 2cm długości. Obicz objętosć tego prostopadłoscianu
Potrafi ktoś to zrobić?
16 gru 20:06
kaz: przekątna podstawy
2=przekątna prosopadł.
2−h
2
p
p=
√122−(6√3)2=6
bok a=2
bok b=
√62−22=4
√2
V=abh
16 gru 20:32
Maniek: i to całe zadanko?
16 gru 20:33
kaz: zdziwiony?
16 gru 20:35
Maniek: noo troszke ja bym tego nie zrobił... Dzięki wielkie

a potrafilbyś zrobić takie zadanko?
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 6√3 cm, a kąt między
krawędzią boczną a przekatną podstawy wynosi 45stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
16 gru 20:38
kaz: no dobra zrobię
16 gru 20:43
Maniek: z góry dzięki
16 gru 20:45
kaz: kwadrat o boku a=6
√3 ma przekątną d=a
√2=6
√3√2=6
√6
| | h | | h | |
tg45o= |
| = |
| →h3√6 |
| | 0,5d | | 3√6 | |
| | 1 | | 1 | |
V= |
| a2h= |
| 108*3√6=108√6cm3 |
| | 3 | | 3 | |
16 gru 20:51
Maniek: dzięki wielkie
16 gru 20:55