matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Wichrow:
Witam mam problem z obliczeniem pochodnej z definicji , a mianowicie odpowiedzi mi się nie
1
1
zgadzają ponieważ wychdzi mi f(x)'=
a odpowiedź mam f(x)'=
3
√
x
2
3*
3
√
x
2
3
√
x+h
−
3
√
x
f(x)=
3
√
x
. f(x)'=lim
Obliczam to mnożąc górę i dół tak by doprowadzić
h
do różnicy sześcianów ale mimo to odpowiedzi mi się nie zgadzają. Prosił bym o pomoc.
12 sty 18:35
zzz:
1
1
1
3
√
x
=x
1/3
=
x
1/3−3/3
=
x
−2/3
=
3
3
3*
3
√
x
2
Odpowiedź dobra szykuj u siebie błędów
12 sty 18:38