pole deltoidu
kathya: w okrąg o środku S wpisano deltoid ABCD. krótsza przekątna deltoidu ma długość 4 a jego
najmniejszy kąt wewnętrzny ma miarę 45. Ile wynosi pole deltoidu ?
12 sty 18:30
Jack:
12 sty 18:34
Jack:

kąt alfa = 90 stopni
znasz twierdzenie cosinusow/sinusow?
12 sty 18:41
Jack: a wlasciwie to nam nie potrzebne...hehe
R
2 + R
2 = 4
2
2R
2 = 16
R
2 = 8
R = 2
√2
w takim razie dluzsza przekatna −> 2R = 4
√2
| | 1 | |
Pole : |
| * 4√2 * 4 = 8√2 |
| | 2 | |
12 sty 18:43
kathya: dziękuję bardzo, życie mi ratujesz
12 sty 19:34
boczekarnold: a z czego wynika ze alfa ma 90 stopni?
24 sty 19:47
Adefa: A juz dobra wiem
24 sty 19:50