wspolrzedne i dlugosc wektora
shagaru: Majac dane wspolrzedne punktow A(−1,2), B(3,4), C(2,−1), oblicz wspolrzedne i dlugosc wektora
AB +CB + AC
12 sty 18:12
Janek191:
→
AB = [ 3 − (−1) , 4 − 2] = [ 4, 2 ]
→
BC = [ 2 − 3, − 1 − 4 ] = [ − 1, − 5 ]
więc
→
CB = − 1*[ − 1, − 5 ] = [ 1 , 5 ]
→
AC = [ 2 − (−1) , − 1 − 2] = [ 3 , − 3]
zatem
→ → →
AB + CB + AC = [ 4, 2 ] + [ 1 , 5] = [ 3, − 3] = [4 + 1 + 3, 2 + 5 − 3 ] = [ 8, 4 ]
12 sty 18:21
shagaru: Czyli ze dlugosc = √82+42 = √64+16 = √80 = 4√5 ?
12 sty 18:39
zzz: Tak.
12 sty 18:41
shagaru: Dziekuje
12 sty 19:04