funkcje trygonometryczne
maxis27: Rozwiąż trójkąt prostokątny (długości boków podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku),
jeżeli:
a) długość przeciwprostokątnej jest równa 10, a jeden z kątów ma miarę 50*,
b) długość przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta o mierze 35* jest równa 6.
12 sty 18:12
5-latek:

β=50
o
α= 90
o−50
o=40
0
b= c*sin50
o = 10*0,7660=
| a | |
| = sinα to a= c*sin40o= 10* 0,6428= |
| c | |
12 sty 18:45
Janek191:

a)
| | b | |
sin 50o = |
| ⇒ b = 10*sin 50o = 10*0,766 ≈ 7,66 |
| | 10 | |
| | a | |
cos 50o = |
| ⇒ a = 10*cos 50o = 10*0,6428 ≈ 6,43 |
| | 10 | |
12 sty 18:50
5-latek: Witaj
Janek191
12 sty 18:55
Janek191:
Cześć

! Nie wiedziałem, że rozwiązujesz
12 sty 19:01
5-latek: Muszse się czyms Janek 191 zajac
Jestem załamany . ja placze
12 sty 19:04
Janek191:
Co się stało ?
12 sty 19:07
5-latek: Zawiozlem zonre dzisiaj do szpitala .Nie wiem czy z tego wyjdzie
12 sty 19:09
5-latek: Janek mdlała mi dzisiaj rano na rekach
12 sty 19:12
Janek191:
To niedobrze.
12 sty 19:13