dla jakich wartości m równanie ma trzy różne rozwiązania ?
kathya: dla jakich wartości m równanie x(3x−6)(x3+27)(x+m)=0 z niewiadomą x ma trzy różne rozwiązania?
12 sty 18:11
zzz: x(3x−6)(x+m)(x3+27)=0
Mnożysz pierwsze dwa nawiasy które dadzą ci f. kwadratową, z 3 nawiasu wyznaczasz x, x=−3
jak będziesz miał f.kwadratową to dajesz założenie Δ>0 i wyznaczasz.
12 sty 18:34
zzz: zapomniałem o "x" przed całym wyrażeniem, więc reszta się zgadza tylko założenie Δ=0
12 sty 18:35
kathya: dziękuję bardzo
12 sty 18:38