dziedzina
NG: Wyznacz dziedzinę:
ma wyjść x∊(−
∞,−1)∪<0,3)
nie wiem jak to narysować, wyznaczyć
12 sty 18:08
5-latek: Df=R\{−1,3}
12 sty 18:12
NG: Oj, źle zdefiniowałam. Chodziło po prostu rozwiąż równanie
12 sty 18:20
Janek191:
To jest nierówność
12 sty 18:22
Krzysiek: x≠−1 i x≠3 x ∊ R\{−1,3}
2x≤0
x≤0
x ∊ (−∞;0>
Iloczyn przedziałów: x ∊ (−∞;−1)U(−1;0>
12 sty 18:24
NG: no nierówność eh , jakaś rozkojarzona jestem
dzieki!
12 sty 18:26
Janek191:
Ma być
2 x*( x + 1)*( x − 3) ≤ 0
12 sty 18:27
Jack:

Zapisujac w rownowaznej postaci wielomianowej... (czy jakos tak) :
2x(x+1)(x−3) ≤ 0
gdzie
x ≠ −1
x ≠ 3
jak na rysunku
widac ze ≤ 0
jest dla x ∊ (−
∞; −1) U <0;3)
12 sty 18:29
Janek191:

x
1 = − 1 x
2 = 0 x
3 = 3
Dla x = − 2 jest 2*(−2)*(−1)*( −5) < 0
Szkicujemy wykres funkcji f(x) = 2x*(x + 1)*(x − 3)
Odczytujemy rozwiązanie:
x ∊ ( −
∞ , − 1> ∪ < 0, 3 >
===================
12 sty 18:33
Janek191:
Zapomniałem, że −1 i 3 nie należą do dziedziny.
12 sty 18:34