Z podanego wyrażenia wyłącz czynnik przed nawias
elizkaa: Z podanego wyrażenia wyłącz czynnik przed nawias
a) 2x2+ 4x3+8x2+16x+32
b) 24c2p3−48c4p2−30c3p4
12 sty 17:37
Jack: no to wyłącz : D
12 sty 17:37
elizkaa: Może pomożesz..
12 sty 17:38
Jack: w pierwszym, na pewno dobrze przepisane?
2x2? jesli tak to dodaj...
2x2 + 8x2...
12 sty 17:38
elizkaa: 2x4
12 sty 17:39
Janek191:
b) 6 c2*p2*( 4 p − 8 c2 − 5 c* p2 )
12 sty 17:39
Jack: a) szczerze to za duzo tu nie widze...
2x4 + 4x3 + 8x2 + 16x + 32 =
= 2x3 (x + 2) + 8x(x+2) + 32 =
= (x+2)(2x3 +8x) + 32
ewentualnie
a)
2x4 + 4x3 + 8x2 + 16x + 32 =
= 2(x4 + 2x3 + 4x2 + 8x + 16)
12 sty 17:43
Jack: Na pewno dobrze przepisane?
12 sty 17:43
elizkaa: tak samo jak na kartce było
12 sty 17:48