wielomiany
onaa: dany jest wielomian W(x)=x2+mx+36
a) wyznacz te wartości parametru m dla których równanie W(x)=0 ma dwa różne pierwiastki
dodatnie
| | w(x) | |
b) dla jakich wartości parametru m równanie |
| =0 ma jeden pierwiastek? |
| | x−4 | |
16 gru 20:03
kaz: Ad.a)
Δ>0 i x1x2>0 i x1+x2>0
16 gru 20:19
onaa: Δ>0
Δ=m
2−144
więc z tego mam że m∊(−
∞;−12)u(12;
∞)
ale ja mam teraz ustalić przedział do którego należy m
16 gru 20:39
onaa: Δ>0
Δ=m
2−144
więc z tego mam że m∊(−
∞;−12)u(12;
∞)
ale ja mam teraz ustalić przedział do którego należy m
16 gru 20:39
kaz: rozwiązaniem jest część wspólna czyli m∊(−
∞,−12)
16 gru 21:00
onaa: dzięki
16 gru 21:08
onaa: a umie ktoś zrobić przykład b
16 gru 21:11
kaz: zał. x≠4
Δ=0
m2−144=0
m=−12⋁ m=12
16 gru 21:16
16 gru 21:18