Szereg geometryczny
NG: Wszystkie wrazy ciągu geometrycznego an są dodatnie, a szereg a1+a2+a3+... jest
zbieżny. Suma wszystkiech wyrazów o nieparzystych numerach ciągu an jest 4 razy większa od
sumy wszystkich wyrazów tego ciagu o numerach parzystych. Oblicz iloraz ciągu an.
Nie wiem jak się za to zabrać
Zapisałam to tak:
a1+a3+a{5}+...=4(a2+a4+a6+...) no i że q>0
12 sty 17:21
===:
| a1 | | 4a1q | |
| = |
| ⇒ q=... |
| 1−q2 | | 1−q2 | |
12 sty 17:29
NG: Dlaczego q2 i dlaczego 4a1q?
12 sty 17:37
===:
an ...to Twój ciąg pierwotny Pierwszy wyraz a1 i iloraz q
Ciąg wyrazów nieparzystych to a1 a3=a1q2 a5=a1q4
czyli wyraz pierwszy to a1 i iloraz q2
12 sty 17:41
NG: ok, rozumiem ,ale 4a1q?
12 sty 17:49
NG: już czaję , dzięki
12 sty 18:10
===:
12 sty 19:55