Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
janusz 121: jak znaleźć punkt P(x,y)w którym istneje ekstremum lokalne funkcji f(x,y)= ey(x2+2y)
Nie potrafię właściwie obliczyć pochodnych cząstkowych funkcji
12 sty 17:18
Jerzy:
f'x = 2xey
f'y = ey(x2 + 2y) + 2ey
12 sty 17:21
Jerzy:
punkt stacjonarny: P1 = (0,−1)
12 sty 17:26
Jerzy:
fxx = 2ey
fxy = 2xey
fyx = 2xey
fyy = x2ey + 4ey + 2yey
12 sty 17:30
Jerzy:
| | 4 | |
W(P1) = |
| > 0 − istnieje ekstremum |
| | e2 | |
f
xx > 0 − funkcja osiaga minmum
12 sty 17:38
janusz 121: Dziękuję bardzo za rozwiązanie .
12 sty 18:48