prawdopodobienstwo
POMOCY!!!: cztery ściany kostki pomalowano na czerwono i dwie na zielono, rzucamy kostką 5 razy,
a) jakie jest prawdopodobieństwo, że kolor zielony pojawi się co najmniej 2 razy
b)jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba rzutów, w której pojawi się kolor zielony
12 sty 17:17
Mila:
Schemat 5 prób Bernoulliego
n=5 liczba prób
| | 2 | | 1 | |
p= |
| = |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
q= |
| − prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 3 | |
A− kolor zielony pojawi się co najmniej 2 razy
A' −kolor zielony nie pojawi się ani raz lub pojawi się tylko raz
| | | | 1 | | 2 | | | | 1 | | 2 | |
P(A')=P5(k=0)+P5(k=1)= | *( |
| )0*( |
| )5+ | *( |
| )1*( |
| )4= |
| | | 3 | | 3 | | | 3 | | 3 | |
| | 25 | | 24 | | 32+5*16 | | 112 | | 112 | |
= |
| +5* |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 35 | | 35 | | 35 | | 35 | | 243 | |
b) Najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów:
to najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów
(5+1)*p=2 lub (5+1)*p−1=1
P
5(k=2)=P
5(k=1) możesz to sprawdzić.
12 sty 17:52
POMOCY!!!: dziękuje serdecznie
12 sty 18:16
POMOCY!!!: Nie rozumiem tego, jakie 1 jakie 3:
Najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów:
1
(5+1)*p=6*
=2∊C
3
to najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów
(5+1)*p=2 lub (5+1)*p−1=1
P5(k=2)=P5(k=1) możesz to sprawdzić.
12 sty 18:18
Mila:
Poczytaj na temat schematu Bernouliego, masz na pewno w notatkach.
Wzór: (n+1)*p
Obliczasz wartość: (n+1)*p, gdzie n − liczba rzutów,
p− prawdopodobieństwo, że pojawi się zielona ścianka w pojedynczym rzucie.
| | 1 | | 1 | |
(5+1)* |
| =6* |
| =2 i jeżeli masz w wyniku liczbę całkowitą , |
| | 3 | | 3 | |
to to najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów wynosi:
2 oraz (2−1)=1
Prawdopodobieństwa są jednakowe
| | | | 1 | | 2 | | 16 | | 80 | |
P5(k=1)= | * |
| *{ |
| )4=5* |
| = |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | | 243 | |
prawdopodobieństwo ,że zielona ścianka pojawi się jeden raz
| | | | 1 | | 2 | | 8 | | 80 | |
P5(k=2)= | *( |
| )2*{ |
| )3=10* |
| = |
| |
| | | 3 | | 3 | | 243 | | 243 | |
prawdopodobieństwo ,że zielona ścianka pojawi się dwa razy
12 sty 18:35
POMOCY!!!: serdecznie dziękuje teraz wszystko rozumiem
12 sty 22:00
Mila:

To miło.
12 sty 22:13