Rozwiąż nierówności
Majk: Rozwiąż nierówność:
√x+3 > x−3
undefined
12 sty 16:46
Krzysiek: x+3>x2−6x+9
12 sty 16:48
Majk: Ale jest podobno jeszcze drugi przypadek, gdy x−3 < 0, bo dziedzina wyszedł mi przedział
x∊<−3;∞)
12 sty 16:50
Jerzy:
1) załozenie: x + 3 ≥ 0
dla: x − 3 < 0 ⇔ x < 3 nierównoość jest zawsze prawdziwa
dla: x − 3 ≥ 0 podnosisz obie strony do kwadratu
12 sty 16:52
Krzysiek: −x2+7x−6>0
Δ=25
x1=−6
x2=1
x∊(1;+∞)
12 sty 16:53
Majk: Krzysiu, jak już, to x należy do przedziału od −6 do 1
12 sty 16:56
Majk: już sobie poradziłem z tym przykładem, dzięki chłopaki
12 sty 16:57
Jerzy:
@ Krzysiek .. a dlaczego np: x = 0 nie jest rozwiazaniem ?
12 sty 16:57
Jerzy:
Majk ... to jest źle co napisałeś
12 sty 16:57