Prosze o pomoc z wyjaśnieniami
Lolo: W ostroslupie prawidlowym trójkątnym wysokość jest trzy razy dłuższa od krawedzi podstawy.
Oblicz miarę alfa kata dwusciennego miedzy płaszczyzna podstawy a płaszczyzna sciany bocznej .
Oblicz miarę kata beta nachylenia krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
12 sty 16:38
Mila:

H=3a
| | a√3 | |
|AE|= |
| − wysokość trójkąta równobocznego o boku a. |
| | 2 | |
α− kąt dwuścienny miedzy płaszczyzną podstawy a płaszczyzną ściany bocznej
β− kąt dwuścienny miedzy krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy
| | 1 | | a√3 | | a√3 | |
W ΔSOE: |OE|= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
tgα=6
√3
W ΔSOB:
tgβ=3
√3
======
12 sty 17:01
Lolo: A odp w stopniach ?
12 sty 17:13
Lolo: A czy wiesz jak zrobic coś takiego :
Prosze o wyjaśnienie i pomoc
Lolo: W ostroslupie prawidlowym szesciakatny, wysokość jest o 50% dłuższa od krawedzi podstawy
.
Oblicz miarę kata alfa nachylenia wysokości sciany bocznej do płaszczyzny podstawy tego
ostroslupie.
12 sty 16:40
12 sty 17:14
Mila:
Stopnie odczytaj w tablicach.
12 sty 17:54