Prosiłabym o krok po kroku opis jak to się robi
Olciaak: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(−2,5) i stycznego
a) do osi x, b) do osi y
12 sty 16:26
Jerzy:
gdzie problem ? ... promienie są znane
12 sty 16:30
Olciaak: A jakie sa promienie?
12 sty 16:32
Dawid:
12 sty 16:34
Dawid: wystarczy kratki policzyć
12 sty 16:34
Jerzy:
patrz o ile jest odległy środek okręgu od osi OX i od osi OY
12 sty 16:35
Dawid:

Poprawiony rysunek
12 sty 16:35
Olciaak: a) (x+2)2 + (y−5)2 = 52
(x+2)2 + (y−5)2 = 25
b) (x+2)2 + (y−5)2 = 22
(x+2)2 + (y−5)2 = 4
To będzie tak?
12 sty 16:43
Dawid: Tak
12 sty 16:45