calka nieoznaczona
rysiekkk: oblicz całke nieoznaczona ∫x(1+x)(1/2)
12 sty 13:05
rysiekkk: ∫x√1+x
12 sty 13:06
Jerzy:
podstaw: √1+x = t
12 sty 13:17
rysiekkk: czyli to bedzie cos takiego:
t=√1+x
dx=√1+x dt
x=t2−1
∫x(1+x)= ∫t2(t2−1)=∫t4−∫t2
13 sty 12:12
rysiekkk: dobrze kombinuje?
13 sty 12:12
Jerzy:
umknęła Ci 2 przed całką:
t = √1+x , t2 = 1 + x , 2tdt = dx
∫x√1+xdx = 2∫(t2 − 1)t2dt
13 sty 12:17
rysiekkk: a podpowiesz jeszcze przez jakie podstawienie ta calke?
x+1? bo cos mi sie nie zgadza
13 sty 12:26
Jerzy:
| | x3 + 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | x +1 | | x + 1 | |
13 sty 12:33
rysiekkk: faktycznie ze tez na to nie wpadlem
13 sty 12:37
rysiekkk: a wytlumaczylbysmi dlaczego podstawienie pod t=x+1 byloby zle?
13 sty 12:39
Jerzy:
nie każdą całkę da sie rozwiązać przez podstawienie
tutaj podstawienie nie ma zastosowania ... t = x + 1 dt = dx .. i co dalej ?
13 sty 12:42