pomozcie
m: Funkcję kwadratową f mozna opisać wzorem mającym postać f(x)=2x2+4x+m.
a)wyznacz warunek,dla którego funkcja f ma dwa różne pierwiastki x1,x2,a następnie oblicz
x1+x2.
b)wiedząc dodatkowo,że x1−x2=4,oblicz m.Dla wyznaczonej liczby m naszkicuj wykres funkcji f w
ukladzie wspolrzednych,a nastepnie rozwiaz rownanie f(x−3)=−6
16 gru 19:47
joł: Δ>0 więc:
0<42−2*4*m
0<16−8m
m<2
x1+x2=−b/a=−2/4=−2
Natępnie jeśli mamy podane dwa warunki tzn:x1+x2=−2 oraz x1−x2=4 tworzymy układ równań i
wyliczamy w ten sposób miejsca zerowe, które wynoszą: x1=1 a x2=−3,nastepnie można obliczyć
wartość m, podstawiając za x jedno z miejsc zerowych a za y 0, wówczas m=−6.
Aby rozwiązać równanie, za kązdy x podstawimy x−3, a za y −6:rozwiązanie to −3 i 1
15 gru 16:55