obliczyc
bartek: mógłby ktoś pomóc mi w zadaniu
oblicz ekstremum lokalne funkcji:
1)x2−xy+2y2−x+4y−5
2)−x3+3x2y−y4
12 sty 12:51
Jerzy:
pomogę .. policz pochodne cząstkowe
12 sty 12:55
bartek: 1) fx= 2x−y−1
fy= −x+4y+4
12 sty 12:57
bartek: pierwszy przykład w sumie nie jest taki trudny, gorzej jest w drugim
P(1,1)
pochodne drugiego rzędu
fxx= 2
fxy=−1
fyx=−1
fyy=4
12 sty 12:59
bartek: W(P1)= 6 >0
czyli funkcia osiąga ekstremum lokalne w punkcie P1
12 sty 13:00
Jerzy:
no to licz pochodne
12 sty 13:05
bartek: fx= −3x2+6xy
fy= 3x2−4y3
pierwszy przykad jest w porządku ?
12 sty 13:07