Rozwiąż nierówności:
kicia27: zad 1
a)2x+x+1≤0 b)9x−12x+4≥0 c)5+(x−2)<2x−12x
zad2 Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=pierwiastek2x+3x−2
12 sty 12:28
Metis: 1) Co te plusy i minusy oznaczają w wykładniku?

2) Liczba podpierwiastkowa ≥0.
12 sty 12:36
Metis: W 1) porządkuj.
12 sty 12:37
Janek191:
z.2
f(x) = √2x*(3x −2) ?
12 sty 12:37
kicia27: zadanie 2
f(x)=√2x+3x−2 coś mi nie wychodzi czyli 2x do kwadratu+3x−2
12 sty 12:42
Janek191:
f(x) = √2 x2*( 3 x − 2) ?
12 sty 12:45
Janek191:
f(x) = √ 2 x2 + 3 x − 2 ?
12 sty 12:45
kicia27: WYZNACZ DZIEDZINE FUNKCJI: f(x)=√2x2+3x−2
12 sty 12:46
kicia27: Tak tak proszę pomóż
12 sty 12:46
Janek191:
2 x2 + 3 x − 2 ≥ 0
12 sty 12:46
Janek191:
Δ = 9 − 4*2*(−2) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | | − 3 + 5 | | 1 | |
x1 = |
| = − 2 x2 = |
| = |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
a = 2 > 0 więc x ∊ ( − ∞; − 2> ∪ < |
| ; +∞) |
| | 2 | |
12 sty 12:50
kicia27: Jeszcze pierwsze zad a,b,c prosze rozpisz

wielkieee dzięki
12 sty 12:52
Janek191:
1 a) f(x) = 2 x2 + x + 1 ?
12 sty 12:54
Janek191:
2 x2 + x + 1 ≤ 0 ?
12 sty 12:56
kicia27: 5+(x−2)
2<2x
2−12x tylko to zad 1 −c resztę mam
12 sty 12:58
kicia27: Janek191: Δ = 9 − 4*2*(−2) = 9 + 16 = 25 √Δ = 5
− 3 − 5 − 3 + 5 1
x1 =
= − 2 x2 =
=
2*2 4 2
1
a = 2 > 0 więc x ∊ ( − ∞; − 2> ∪ <
; +∞)
TO ZADANIE JEST ROZWIĄZANIEM TEGO f(x)=√2x2+3x−2
12 sty 13:01
Janek191:
5 + x2 − 4 x + 4 < 2 x2 − 12 x
− x2 + 8 x + 9 < 0 / *(−1)
x2 − 8 x − 8 > 0
itd.
12 sty 13:03
Janek191:
12.50
12 sty 13:05
kicia27: joooo

12:50
12 sty 13:09
Janek191:
Dokończ zadanie z 13.03
12 sty 13:10
Janek191:
Tam jest drobna pomyłka − powinno być :
x2 − 8 x − 9 > 0
12 sty 13:11
kicia27: oki dzięki dodałam jeszcze jedno zadanie
12 sty 13:14