sprwadzenie całek
Frost: 1)
| | 2 | | 13 | | 2 | | 2 | | 2 | |
∫ excos |
| xdz = |
| ex(cos |
| x+ |
| sin |
| x) |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
W odpowiedziach mam trochę inaczej dlatego pytam, w odp mam
| 13 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| e−x(−cos |
| x+ |
| sin |
| x) |
| 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Robiłem 2 razy przez części a potem jak równanie.
2)
12 sty 11:55
Jerzy:
2) podstaw: tgx = t
12 sty 11:57
Frost: Ok, 2 załatwiona.
12 sty 12:04
Frost:
Robię tak:
3x+1=t
2
3dx=2tdt
| | t2−13+1 | | t4−2t2+10 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| = |
| | t | | 9t | |
Dzielę licznik przez mianownik i otrzymuję:
| | 1 | | 2 | | 10 | | t4 | | t2 | | 10 | |
=∫( |
| t3− |
| t+ |
| )dt= |
| − |
| + |
| ln|t|= |
| | 9 | | 9 | | 9t | | 36 | | 9 | | 9 | |
| | (3x+1)2 | | 3x+1 | | 10 | |
= |
| − |
| − |
| ln|√3x+1| |
| | 36 | | 9 | | 9 | |
Nie wiem czy dobrze zrobiłem bo w odp mam całkiem inny wynik:
12 sty 12:20
Jerzy:
źle podstawiłeś ... t się skraca
12 sty 12:27
Frost: złe podstawienie zrobiłem?
12 sty 12:45
Jerzy:
podstawienie jest dobre, tylko na końcu masz złą całkę
12 sty 12:48
Frost: nie wiem gdzie...
12 sty 12:57
Metis: W całce masz x
2.
Chyba tutaj
12 sty 12:59
Metis: A nie potem masz
12 sty 13:06
Frost: a no tak, źle napisałem ale w wyniku podniosłem do kwadratu więc tam faktycznie powinno być
12 sty 13:07
Jerzy:
| | 2 | |
nie widzisz,że jak podstawisz za dx = |
| tdt , to t skraca się z mianownikiem ? |
| | 3 | |
12 sty 13:16
Frost: | | 2 | |
Racja nie podstawiłem |
| t |
| | 3 | |
12 sty 13:24
Frost: a jak robić całki tego typu:
12 sty 14:13
Jerzy:
najpierw podstaw: t =2x , potem po podstawieniu, to co pod pierwiastkiem
do postaci kanonicznej
12 sty 14:20
Frost: W odp jest ln a mi wychodzi arcsin
12 sty 16:16
Jerzy:
| | dx | |
skorzystaj ze wzoru: ∫ |
| = lnI x + √x2 − a2 I |
| | √x2 − a2 | |
| | 3 | |
twój wynik powinien wyjść: lnI2x + |
| + √4x2 + 3x −1I + C |
| | 4 | |
12 sty 16:21
Jerzy:
| | 1 | | dt | |
oczywiście już po podstawieniu , czyli dla całki: |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | | |
12 sty 16:25
Jerzy:
| | 3 | | 3 | | 5 | |
t2 + |
| t − 1 = (t + |
| )2 − ( |
| )2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
12 sty 16:30
Frost: Właśnie nie mogę korzystać z żadnych innych wzorów oprócz na całki funkcji elementarnych

taką całkę mam, w mianowniku to co napisałeś z 16:30 i dalej nie wiem jak robić
12 sty 16:58
Frost:
doszedłem do takiej postaci i nie wiem jak dalej
12 sty 18:06
Frost: Oraz taka całka
| | dx | |
∫ |
| wiem, że tutaj jakieś podstawienie tgx trzeba stosować ale nie umiem tego |
| | sin3xcosx | |
zrobić
12 sty 18:14
Frost: Ktoś coś?
13 sty 19:44
Jerzy:
Pomnoz licznik i mianownik przez cosx potem podstaw sinx = t
13 sty 21:01
Jerzy:
poprzednia całka
| | dt | |
podstawienie: t2 = sin2x i masz całke elementarną: ∫ |
| |
| | √1 − t2 | |
14 sty 09:03
Frost: Okey, dzięki za zainteresowanie, z całkami trygonometrycznymi mam największy problem a jutro
kolokwium
14 sty 09:20