matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tozsamosci trygonometryczne
Michał :
Wykaż, że:
a−b
(cosa−cosb)
2
+ (sina−sinb)
2
= 4sin
2
2
12 sty 11:49
Eta:
Po uporządkowaniu lewej strony
α
korzystamy ze wzorów cos(a−b)=cosa*cosb+sina*sinb i 1−cosα= 2sin
2
2
a−b
L=2−2cosa*cosb−2sina*sinb= 2(1−(cosa*cosb+sina*sinb))= 2(1−cos(a−b))= 2*2sin
2
= P
2
12 sty 12:38