dowód
Metis: Udowodnić, że jeśli n jest liczbą naturalną, to liczba 2
4n + 5 jest podzielna przez 21.
Proszę o pomoc
12 sty 11:08
henrys: indukcyjnie
12 sty 11:16
Metis: Cześć
henrys 
Nie znam indukcji

Nie ma w programie.
Można to zrobić jakoś inaczej?
Dodam, że zadanie pochodzi ze zbiorku przed reformy i możliwe, że jedynym sposobem jest
indukcja,
12 sty 11:20
azeta: skoro ma być podzielna przez 21 to można by próbować jakoś sprytnie dojść do podzielności przez
3 i 7. na pierwszy rzut oka tego nie widzę, choć jakieś pierwsze spostrzeżenia co bym próbował
z tym zrobić to zapisał 5 jako 21−16=21−2
4, czy to pomoże? morze tak, morze nie
12 sty 11:25
Problem: 22k−1 = 4k−1 = 3*(..) jest podzielne przez 3, czyli 24n daje resztę 1 przy dzieleniu
przez 3, stąd 24n+5 jest podzielne przez 3.
Widzimy, że 24 = 16 co daje resztę 2 przy dzieleniu przez 7, więc podnosząc do czwartej potęgi
dostajemy po n krokach, że 24n daje resztę 2 przy dzieleniu przez 7, więc 24n+5 jest
podzielne przez 7.
A z tego wynika, że nasze wyrażenie jest podzielne przez 21.
12 sty 11:29
Jack: @Metis
jak bys chcial jakies zadanka do matury to pisz
12 sty 20:23