funkcja
Adefa: Wyznaczony zbiór wszystkich argumentów x, dla których funkcja kwadratowa f(x) = 0,5x2 +2x+2
przyjmuje większe wartości niż funkcja liniowa g(x) = −x+2
Proszę z wyjaśnieniem
12 sty 09:42
Adefa: Wyznacz*
12 sty 09:42
Jerzy:
Rozwiązujesz nierówność: 0,5x2 + 2x + 2 > −x + 2
12 sty 09:47
Adefa: I co dalej
12 sty 09:52
Adefa: ?
12 sty 09:57
Jerzy:
⇔ 0,5x2 + 3x > 0 ... teraz miejsca zerowe , wykrec i odczyt az wykresu
12 sty 10:00
Adefa: Delta będzie 9?
12 sty 12:37
Janek191:
Tak

ale Δ nie jest potrzebna

0,5 x
2 + 3 x > 0 ⇔ x*( 0,5 x + 3) > 0
x
2 = 0 x
1 = − 6
12 sty 12:40
===:
... będzie ... ale możesz do iloczynowej
12 sty 12:40
Adefa: A ja myslalam ze trzeba przedział wskazać ehh :<
12 sty 14:39
Jerzy:
bo trzeba
12 sty 14:40
Adefa: To będzie od (0,−6)?
12 sty 14:48
Jerzy:
przeciwnie
12 sty 14:49