matura próbna
satya: witam, mam zadanie z matury rozszerzonej z operonu:
punkty równoodległe od prostej o równaniu y= −
12 i punktu P − (0,
12) należą do
wykresu funkcji f. Znajdź wzór tej funkcji.
Powiecie mi jak to rozwiązać?

Proszę
16 gru 19:46
satya: to było jedno z niewielu zadań których całkowicie nie ruszyłam
nie mam zupełnie pojęcia co z tym zrobić
16 gru 20:06
satya: cokolwiek?
16 gru 20:21
Eta:
A( 0, 12) i B€ do prostej y= −12 , to: B( x, −12)
Zbiór takich punktów P(x,y) spełnia warunek:
IAPI= IPBI
IAPI2= (x−0)2 +( y−12)2
IPBI2= ( x−x)2 + ( y+12)2= (y +12)2
zatem: f(x) : x2 +( y−12)2 = ( y +12)2
x2 +y2 −y +14 = y2 +y +14
−2y = −x2 => y= 12x2
zatem f(x) = 12x2
odp: Funkcja f(x) = 12x2 spełnia warunki zadania.
16 gru 20:25
satya: dzięki wielkie
16 gru 20:33